Logo NGI
nl
en
Zoeken

Onder de aandacht

Hier vindt u een overzicht van de laatste berichten die uw aandacht verdienen. Altijd up-to-date blijven? Meld u dan aan voor de NGinfraNieuwsbrief en ontvang een overzicht van de laatste berichten maandelijks in uw mailbox. Zelf nieuws melden kan door contact op te nemen met de redactie van NGinfra via redactie@nginfra.nl.
 

​Aernout van der Bend volgt Judith Schueler op als nieuwe directeur NGinfra
17 november 2016
​Aernout van der Bend volgt Judith Schueler op als nieuwe directeur NGinfra
Per 1 januari 2017 wordt Aernout van der Bend Algemeen Directeur van NGinfra. Hij volgt Judith Schueler op die NGinfra als samenwerkingsverband heeft opgestart in mei 2014. Van der Bend is vijf jaar directeur geweest van De Verkeersonderneming, een organisatie die in de Rotterdamse regio werkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Zijn ervaring ligt in de publiek- private samenwerking op het gebied van mobiliteit. Met zijn collega’s realiseerde hij in het eerste programma van Beter Benutten dagelijks meer dan 14.000 spitsmijdingen.
 
Bestuursvoorzitter van NGinfra, Lieve Declercq: 'Binnen NGInfra werken verschillende netbeheerders met internationale wetenschappers samen om tot een integrale visie te komen van de infrastructuur van de toekomst. Dat vraagt om een directeur met overzicht, daadkracht en visie. We zijn dan ook heel blij dat Aernout van der Bend met zijn ervaring de nieuwe directeur wordt van ons samenwerkingsverband. Van der Bend zal de door Judith Schueler mede geformuleerde ambities zeker kunnen omzetten in tastbare resultaten.'
 
Nieuwe uitdaging
Schueler zoekt na de overdracht een nieuwe maatschappelijke uitdaging. 'In de afgelopen 8 jaren heb ik praktijk en onderzoek dicht bij elkaar gebracht. Eerst binnen het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures (2004- 2014). Vervolgens hebben we van het onderzoeksprogramma een samenwerkingsverband van en voor infrabeheerders gemaakt die onder dezelfde naam doorgaat. Dat was mijn doel en die is bereikt. Mijn blik gaat nu weer breder naar buiten.'In Van der Bend ziet Schueler een ideale opvolger die verder kan bouwen aan deze unieke samenwerking in infrabeheer.

NGinfra
NGinfra staat voor Next Generation Infrastructures en is de naam van het samenwerkingsverband waarin Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, Alliander, Schiphol, ProRail en Vitens zich hebben verenigd om de infrastructuur van Nederland adequaat in te laten spelen op toekomstige veranderingen. Wij bouwen samen aan ‘responsive connections'. 
Lees de nieuwste NGinfraMagazine digitaal
7 november 2016
Lees de nieuwste NGinfraMagazine digitaal

Het derde nummer van dit jaar is uit. Hierbij de artikelen op een rij (met verwijzing naar het e-zine). Veel leesplezier!

FEATURE

Hoe verknoopter, hoe beter  

Wat vereist optimale logistiek van onze infrastructuur? Verknoping, markt- en samenwerking en kennis van de gebruiker, stellen logistiekexperts Albert Veenstra, Dick van Damme en Hans-Willem Vroon.

INTERVIEW

De waarde van infrastructuur op de agenda 

Deze zomer trad Lieve Declercq in de voetsporen van oud-voorzitter Bert Klerk. De CEO van waterbedrijf Vitens is de nieuwe voorzitter van de Raad van Insipratie. Haar missie: de waarde van infrastructuur tussen de oren krijgen bij de beleidsmakers.

PRAKTIJK

Nieuw tijdperk, nieuwe nutsvoorziening? 

‘Lelystad heeft wereldprimeur met gelijkstroom’, lazen we enkele maanden geleden in het nieuws. Wat betekent dat eigenlijk, zo’n nieuw elektriciteitsnet aanleggen? Wordt dit de nieuwe nutsvoorziening?

TOEKOMST VERKENNEN

De blik naar buiten 

Wie infrastructuur voor tientallen jaren aanlegt en beheert, zal ook ver vooruit moeten kijken om ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren. Hoe doen infrabeheerders dat? Themacenter Toekomst Verkennen deed een ronde langs de NGinfra-partners en trok haar lessen.

360-GRADEN-INFRA

De ontwerpersblik op infrastructuur 

Drie ontwerpers (Royal HaskoningDHV, Vialis en ipv Delft) werpen een kritische blik op onze infrastructuur. Een conclusie: ‘De D van design mag wel wat groter’.

INGEZONDEN

Van klantbeleving naar fysieke infra 

Klantgericht werken, daar kunnen we niet meer omheen. Waterbedrijf Vitens bracht daarom haar klanten en de wensen die zij hebben in kaart. Maar wat betekent dit voor je fysieke infra?

EN VERDER

Infographic 

Samenwerkingsverbanden en kennisinstituten binnen domein infra wereldwijd.

Lunchbox 

Sjoerd Blüm, lid themacenter Data & Security, over de opgave van Schiphol: beste digitale airport worden.

Start NWO-call NGinfra
12 september 2016
Start NWO-call NGinfra
De NWO-call van NGinfra is gestart. Ervaren onderzoekers kunnen zich vanaf nu aanmelden om in aanmerking te komen voor financiering van innovatieve onderzoeksprojecten gericht op praktijk en beleid rondom toekomstige infrastructuur. De voorwaarden en doelen van de call leest u hier en op de website van NWO (in het Engels).
 
Vooraankondiging: NWO-call NGinfra begin september open
31 augustus 2016
Vooraankondiging: NWO-call NGinfra begin september open
Begin september opent de call van NGinfra en NWO, onder de naam Responsive Innovations. Het doel van de onderzoekscall is het ontwikkelen van nieuwe kennis over infrastructuur, het stimuleren van multidisciplinaire samenwerking tussen infrastructuren en het overbruggen van de kloof tussen onderzoek en praktijk.
 
Column Dronkers | Samen op weg naar de toekomst
4 juli 2016
Column Dronkers | Samen op weg naar de toekomst
De samenleving is enorm in beweging. Het economische tij lijkt te zijn gekeerd. Betrokken, mondige burgers nemen het voortouw in participatieprocessen en bedrijven zijn actief aan de slag met nieuwe, duurzame producten en diensten.
 
Die ontwikkeling kwam duidelijk naar voren op de Innovation Expo. Op 14 april in Amsterdam presenteerden 4000 innovatoren vernieuwende oplossingen voor een slimme, duurzame infrastructuur. Van zelfsturende auto’s tot energieneutrale geluidsschermen en wegbermen die een walhalla zijn voor bijen. Dat zijn de bouwstenen die we als netbeheerders nodig hebben om onze netwerken duurzaam en veilig te maken, en ze goed in te passen in onze leefomgeving.
 
Snelle technologische vooruitgang stelt de samenleving ook voor vragen. Als vrachtwagens gaan rijden in colonnes van zelfsturende trucks, wat betekent dat dan, bijvoorbeeld, voor de werk­gelegen­heid in de transportsector? En als wat betekenen de nieuwe informatie­voorziening en slimme mobiliteit voor onze rol van netwerkbeheerder?
 
Uiteraard houdt die laatste vraag ook Rijkswaterstaat bezig. Ontwikkelt het verkeers­management zich tot een autonoom zelfsturend systeem? Welke rol hebben we straks als overheid? Hoe ziet de regierol in het managen van de verkeersstromen er in de toekomst uit?
 

'Intussen wil Rijkswaterstaat ook een koppositie innemen in de ontwikkeling van interactie tussen infrastructuur'

 
Een sprong in de ontwikkeling van de techniek veroorzaakt altijd een schokeffect in de samenleving. Maar vrachtwagenchauffeurs blijven nodig. Ze krijgen alleen een andere rol, als koploper in een colonne. Deze ontwikkelingen prikkelen mij ook om na te denken over de veranderende rol van Rijkswaterstaat. We blijven ons inzetten voor een infrastructuur die optimaal is ingericht op de vlotte en veilige verplaatsing van burgers. Multimodaal en met de inzet van moderne, digitale mogelijkheden.
 
Intussen wil Rijkswaterstaat ook een koppositie innemen in de ontwikkeling van interactie tussen infrastructuur, voertuigen, infragebruikers en infrabeheerders. Door experimenteerruimte te bieden aan bedrijven en kennisinstituten, bijvoorbeeld.
 
Samenwerking is hierbij het sleutelwoord. Als infrabeheerders hun krachten bundelen, kunnen wij ons land omturnen in een duurzame delta. Aan ons is de uitdaging de ‘parels’ van de Innovation Expo slim met elkaar te combineren. Daarmee kunnen verfrissende, klantgerichte mobiliteitsconcepten ontstaan. En zo komt mijn droom dichterbij: een 100% veilig en uiteindelijk zelfs een energieneutrale infrastructuur die duurzaam is ingepast in een leefbaar Nederland.
 
 
Jan Hendrik Dronkers,
Directeur-Generaal Rijkswaterstaat

 
2345 »|

 

Logo NGI

Bouwcampus
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
secretariaat@nginfra.nl
telefoon: 015 303 0900

© 2016 Next Generation Infrastructures